wtorek, 22 stycznia 2008

tunezyjskie przysmaki



Tunezyjskie przysmaki.
Skosztować śródziemnomorskich przysmaków jednej z najpikantniejszych kuchni na świecie (będącej pod silnymi wpływami kuchni tureckiej, francuskiej i włoskiej), delektować się wyśmienitymi winami i likierami oraz rodzimą wódką z fig.Tunezja jest 3 na świecie eksporterem oliwy z oliwek (po Hiszpanii i Włoszech) ponad 80% produktów do krajów UE.
Tunezyjska kuchnia należy do najbardziej pikantnych na świecie, a jej podstawowym składnikiem jest harissa - pasta z papryczek chilli, czosnku, soli i kminku, dodawana do duszonych potraw oraz sosów. Miejscowi tak bardzo lubią harissę, że po skropieniu jej oliwą po prostu maczają w niej świeży chleb. W ten sposób powstaje najpopularniejsza tunezyjska przystawka.Tradycyjnie je się co najmniej trzy posiłki dziennie - śniadanie (ftour sbah), lancz (ftour) oraz późny obiad (ashaa). Mieszkańcy miast pierwszy posiłek najczęściej spożywają już na mieście - w barach szybkiej obsługi lub niewielkich restauracjach.Tunezyjczycy uwielbiają mięso i trudno im pojąć, że ktoś na własne życzenie może z niego rezygnować. Tym samym trudno jest znaleźć dania przygotowane bez mięsa. Nawet pozornie „bezpieczne” potrawy, np. salade tunisienne czy salade meshouia są zazwyczaj przystrojone tuńczykiem, a zupy i gulasze jarzynowe gotowane na wywarze mięsnym. Problemów nie sprawia podstawowy briq i ojja. Łatwiej jest osobom lubiącym nabiał - supermarkety oferują duży wybór serów oraz jogurtów. Można także żywić się owocami, nie dość że jest ich mnóstwo, to jeszcze są stosunkowo tanie.

Brak komentarzy: