piątek, 21 grudnia 2007

kuchnia norweska

Kuchnia norweska wyróżnia się pośród kuchni świata przede wszystkim tym, iż jej podstawę stanowią ryby są one przyrządzane na setki sposobów ? są suszone (lutefisk), gotowane, wędzone, marynowane. Oczywiście na ten wybór produktu ma wpływ położenie Norwegii - na zachodzie kraju dostęp do Morza Północnego na północy kraju dostęp do Morza Norweskiego zaś na wschodzie do Morza Barentsa. Podstawową rybą wykorzystywaną w kuchni jest dorsz, który jest przyrządzany na wszystkie możliwe sposoby. Specjałami tej kuchni są również śledzie (podawane solone z kieliszkiem wódki), łosoś i pstrąg oraz owoce morza. W kuchni tej raczej nie jada się dużo mięsa zwierzęcego, jeżeli jest spożywane to w niewielkich ilościach ? głównie baranina oraz mięso reniferów, (których jest pod dostatkiem na Półwyspie Skandynawskim) oraz wielorybów (kval). Wykorzystuje się również wszelkie bogactwa leśne, które są dostępne dla człowieka a ich wykorzystywanie nie wpłynie negatywnie na środowisko. Głównym dodatkiem do dań są ziemniaki, których nie może zabraknąć w głównym daniu. Ze względu na położenie (daleko od głównych szlaków handlowych) Norwegowie stosunkowo późno poznali przyprawy, dlatego też stosują je w niewielkiej ilości, a główną przyprawa jest sól, gałka muszkatołowa oraz pieprz. Kuchnia norweska obfituje również w produkty mleczne, od dawnych czasów Norwegowie przygotowywali sery, aby przetrwać długą i mroźną zimę ? do najbardziej znanych można zaliczyć: Jarlsberg, Ost oraz Geitost (ser kozi).

Pogoda...

Klimat NorwegiiNorwegia położona jest w strefie klimatu umiarkowanego oceanicznego, kształtowanego przez ciepły Prąd Norweski. Średnia misięczna temperatura powietrza kształtuje się następująco:- styczeń 1,5°C - Bergen- styczeń 0,8°C - Sola- styczeń -2,2°C - Bodo- styczeń -4,4°C - Tromso- styczeń -5,1°C - Vardo- styczeń -4,3°C - Oslo- styczeń -17°C - Karasjok- styczeń -10°C - Wyżyna LapońskaW lipcu temperatury wahają się od 15°C na południu do 6°C na północy kraju. Roczna suma opadów atmosferycznych wynosi 2000-3000 mm na południowym - zachodzie, a miejscami może dochodzić nawet do 4000-5000 mm. Przy granicy ze Szwecją suma opaów spada do 500 mm,, a na Wyżynie Lapońskiej do 400 mm.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

"Ost" to nie rodzaj sera. To ser w ogólnym znaczeniu. To tak jakby powiedzieć, że spośród serów w Polsce mamy twarogi, sery pleśniowe i sery...